Chiropractie

Is chiropractie iets voor mijn dier?

De volgende symptomen kunnen aangeven dat er blokkades in de rug of nek aanwezig zijn:

  • een stijf looppatroon;
  • traag lopen of stoppen;
  • kreupelheid;
  • een stijve nek;
  • pijnreacties zoals hijgen;
  • borstelen of aaien is gevoelig;
  • onverklaarde darmproblemen;
  • terugkerende oorontstekingen.

Zie ook behandelindicaties.

Wat is chiropractie?

Chiropractie is een manuele therapie (letterlijk:“met de handen”) voor het behandelen van bewegingsbeperkingen (blokkades) in gewrichten in hals, rug en poten/benen. Hierdoor wordt het zenuwstelsel van het dier ook direct positief beïnvloed. Resultaten zijn vaak meteen na de behandeling zichtbaar; het dier kan weer beter functioneren en heeft meer bewegingsvrijheid.

Wat is een blokkade?

Een blokkade is een bewegingsbeperking in een motion unit.
Een motion unit is de overgang tussen twee of meer aansluitende botten. Bijvoorbeeld van de facetgewrichten tussen de wervels in de wervelkolom. Door zo’n blokkade kan het dier niet optimaal functioneren. Daardoor kunnen ook problemen ontstaan in de spieren, huid en organen die vanuit het geblokkeerde deel in de wervelkolom bezenuwd worden.

Wat is een adjustment?

Door middel van adjustments worden de blokkades behandeld.
Een adjustment is een snelle subtiele handeling uitgevoerd op de motion unit of het gewricht in de juiste richting met de juiste diepte en snelheid en een goede stabilisatie van de rest van het lichaam.

De doelgroep

Chiropractie is geschikt voor honden, katten, paarden en ezels.

Honden

Chiropractie wordt zowel bij sporthonden als bij huishonden uitgevoerd omdat rugproblemen en kreupelheden voorkomen bij alle honden(rassen ).

Oudere honden

De chiropractor schat in of de hond baat heeft bij chiropractie en kijkt daarbij uiteraard naar de belastbaarheid van de hond. Voor meer informatie over deze doelgroep klik op oudere honden .

Jonge honden

Jonge honden horen zeker bij de doelgroep omdat ze erg snel kunnen reageren en omdat latere klachten zo voorkomen kunnen worden. Voor meer informatie klik op jonge honden .

Katten

Katten van jong tot oud kunnen vaak goed behandeld worden met chiropractie.
Zij kunnen ondanks hun flexibiliteit geplaagd worden door bijvoorbeeld rugproblemen of kreupelheden waarbij chiropractie vaak uitkomst biedt.

Wat kunt u verwachten

Dieren kunnen snel reageren. De meeste dieren reageren al na één behandeling. Het dier is vaak vrolijker kan zijn en loopt beter.
Duidelijke vooruitgang moet in ieder geval aanwezig zijn na 2-3 behandelingen.

Waarom chiropractie?

Een kreupelheid aan een of meerdere poten kan leiden tot problematiek in de wervelkolom. Andersom kan een blokkade of stijfheid van de wervelkolom uiteindelijk ook tot kreupelheid in een of meerdere poten leiden. Het is dus belangrijk dat het dier soepel en vrij kan bewegen in de wervelkolom om te zorgen dat het dier niet terecht komt in een vicieuze cirkel van pijn, spierspanning en overbelasting. Chiropractie kan door het oplossen van blokkades zorgen voor een gelukkiger dier met meer bewegingsvrijheid en minder pijn!

Preventief

U kunt uw dier ook preventief laten onderzoeken door de chiropractor. U krijgt adviezen en er kan een eventuele behandeling volgen. Het is uiteraard verstandig om eventuele klachten aan de wervelkolom of poten te kunnen voorkomen of op tijd te behandelen. Dit is met name zo voor honden die actief zijn in de hondensport zoals behendigheid, flyball of pakwerk. De krachten die op de wervelkolom en poten terecht komen zijn bij deze takken van sport vaak groot. Als een relatief klein probleem niet op tijd onderkend wordt in het bewegingsapparaat kan er een kettingreactie volgen wat uiteindelijk zelfs kan resulteren in belastings- of bewegingskreupelheid. Door een sportkeuring of tijdige behandeling kan dit voorkomen worden. Paarden en ezels kunnen ook baat hebben bij (preventieve)chiropractie.

Voor vragen of opmerkingen klik op: Informatie aanvraag
Voor aanmelding als nieuwe klant klik op: Aanmeldingsformulier voor nieuwe cliёnt

Lid van LVFD