Behandeling voor paarden

Het paardenlichaam en de ruiter

Paarden hebben nog een extra moeilijkheidsgraad. Zij dienen een ruiter te dragen. De anatomie van het paard is echter van nature niet gemaakt om een ruiter te dragen.
Om dit toch te volbrengen moet het bewegingsapparaat van het paard altijd goed in balans zijn! Helaas is dit vaak niet zo. De balans is verstoord en er ontstaan problemen die het paard alleen maar met zijn lichaam en gedrag kan uiten. Het is in alle disciplines, van dressuur tot Westernrijden, uiterst belangrijk dat het paard of de pony zijn spieren en gewrichten zo optimaal mogelijk kan gebruiken. Als er bijvoorbeeld blokkades (bewegingsbeperkingen) of spierspanningen in de rug aanwezig zijn kan dit het paard enorm hinderen. Zeker als men daarnaast ook denkt aan de natuurlijke scheefheid van het paard en het gewicht (en scheefheid!) van de ruiter. Ook de inwerking van de ruiterhand kan veel invloed op de rest van het paardenlichaam hebben omdat het lichaam één geheel is.
Ontelbaar veel verschillende aspecten kunnen bij paarden en pony’s dus leiden tot klachten en problemen in het bewegingsapparaat van deze trouwe atleten.

Behandeling paard of pony

Bij een behandeling wordt het paard volledig onderzocht en wordt ook gekeken naar de rijstijl en de inwerking van het zadel.

Andere disciplines

Naast deze behandeling is de rest van het team rond paard en de ruiter natuurlijk ook belangrijk. Zoals goede training en een goede instructeur of instructrice. Denk ook aan de dierenarts, een goede hoefsmid en de paardentandarts.

Zadel

De professionele zadelmaker die niet alleen naar het zadel kijkt maar ook hoe dit functioneert op de paardenrug zorgt voor een passend zadel.

De paardenrug

Maar als de rug van het paard niet goed kan functioneren door bijvoorbeeld blokkades(bewegingsbeperkingen) en pijn en spanning in de spieren zal geen enkel passend zadel dit probleem laten verdwijnen. Het is dus zaak dat het bewegingsapparaat van het paard soepel en in balans is. Zodat het paard de rug en hals goed kan gebruiken. Dit zodat het paard niet compenseert of overbelast en de juiste spiergroepen kan ontwikkelen en trainen. Door behandeling van het paard en de juiste trainingsopbouw kan dit bereikt worden. Het paard kan de balans in het bewegingsapparaat weer herstellen.

Conclusie

De ruiter kan samen met de overige disciplines zorgen dat het paard weer in balans komt of in balans blijft. Iedere discipline heeft een eigen stukje verantwoording in het geheel. Ik zorg als behandelaar dat het paard de kans krijgt weer de bewegingsvrijheid en het evenwicht in het lichaam terug te vinden.
Het is mooi als ruiter of menner met paarden te werken maar laten we dat dan zo goed mogelijk doen met deze prachtige dieren!

Hoe weet u of behandeling iets voor uw paard of pony is?

 • Uw paard accepteert het zadel of hoofdstel niet goed;
 • Uw paard reageert gevoelig bij het aansingelen;
 • Uw paard loopt kreupel/onregelmatig;
 • Uw paard loopt slechter tijdens het rijden of na het rijden;
 • Er is sprake van littekenverkleving of slecht helende wonden;
 • Uw paard zwiept tijdens het rijden veel met de staart;
 • Er is sprake van gedragsverandering van het paard;
 • Uw paard heeft moeite met stelling of andere oefeningen;
 • Uw paard presteert minder in de sport;
 • Uw paard bokt of steigert tijdens het rijden;
 • Uw paard vertoont vluchtgedrag tijdens het rijden;

Zie ook behandelindicaties paarden

Lid van LVFD